Negativprognosemodell

Negativprognosen

Fra en bestemt startdato (50% oppspiring av hovedsorten i området) akkumuleres daglige risikoverdier basert på værdata (temperatur, relativ luftfuktighet og nedbør). Risikoverdien er en sum av værets innvirkning på tørråtesoppens spiring/infeksjon, sporulering og mycelvekst. Det korrigeres for tørkehemming av disse prosessene. Etter at den akkumulerte risikoverdien har nådd en viss grense (150) er det fare for primærangrep dersom man får en dag høy risiko. Modellen vil være et supplement til kriteriet "radlukking" for bestemmelse av første sprøyttidspunkt.

Tolking av varsel

Første sprøyting

Det er normalt ikke nødvendig med tørråtesprøyting før radlukking. Ved langvarig tørråtevær kan det i områder med tidligpotetdyrking og/eller i år med mye primærsmitte være nødvendig å behandle før dette tidspunkt. Dersom de akkumulerte risikoverdiene i negativprognosemodellen når 150 tidligere, bør en starte sprøytingen ved første varsel etter "Nærstadmodellen" etter dette tidspunktet.

I år med lange perioder med våt jord i juni har det vært funn av tørråte tidligere enn det Negativprognosemodellen tilsier. Sammenhold av tidspunktet for tidlige tørråtefunn i Norge de ti siste årene (2003-2012), og tørråterisikoen målt med Nærstad modellen, viser at det ikke har blitt funnet tørråte (i felt uten dekking) før det har vært minst to perioder med høy tørråterisiko (dager med flere timer med tørråterisiko over 10) i kombinasjon med våt jord (to uker med vannmetning). Basert på dette blir tilrådningen nå å begynne tørråtesprøytingen i felter med våt jord dagen før den andre perioden med høye tørråterisikoverdier fra Nærstad modellen etter spiring.

Varslingssesong – oppstart og avslutning av varsel

Starttidspunkt: Individuelt for hver enkelt stasjon

Sluttidspunkt: 15/9

Utprøving og validering av modellen

Denne modellen er utprøvd i flere land og er basis for varslingssystemer mot tørråte i blant annet USA (NegFry).

Referanser

Ullrich J. & H. Schrödter 1966. Das Problem der Vorhersage des Auftretens der Kartoffel krautfäule (Phytophthora infestans) und die Möglichkeit seiner Lösung durch eine “Negativprognose”. Nachrichtenblatt Deutsch. Pflanzenschutzdienst (Braunschweig) 18, 33-40

Kontaktperson: Håvard Eikemo

Lenke til mer informasjon om potettørråte: https://www.plantevernleksikonet.no/l/oppslag/281/

Når akkumulert risiko < 120 settes varselsymbolet til grønt (ingen fare), og når den passerer 120 settes det til gult (mulig fare). Når akkumulert risiko passerer 150 settes varselsymbolet til rødt (fare), og forblir rødt frem til 200, da modellen avsluttes og fargen settes til grå.

Negativprognosen er først og fremst et hjelpemiddel for beregning av første sprøytetidspunkt. Selv etter modellen er avsluttet vil daglige bidrag og akkumulert risiko vises i bakgrunnen, men vises ikke med varselsymbol. Som hjelp til når tiltak skal settes inn mot tørråte i potet skal Nærstads modell benyttes.

TODO

Dette er teknisk informasjon for modellutviklere og programmerere

{
	"loginInfo":{
		"username":"example",
		"password":"example"
	},
	"modelId":"NEGPROGMOD",
	"configParameters":{
		"timeZone":"Europe/Oslo", 
		"observations":[
		{
				"timeMeasured": "2012-08-20T00:00:00+02:00",
				"elementMeasurementTypeId":"TM",
				"logIntervalId":1,
				"value":13.77
		},
		{
				"timeMeasured": "2012-08-20T00:00:00+02:00",
				"elementMeasurementTypeId":"RR",
				"logIntervalId":1,
				"value":0
		},
		{
				"timeMeasured": "2012-08-20T00:00:00+02:00",
				"elementMeasurementTypeId":"UM",
				"logIntervalId":1,
				"value":60
		}
		]
	}
}